A méhek és a méz szerepéről

Kicsik, szürkék és zümmögnek, szállnak virágról virágra, útközben sárga pöttyöket ejtenek az autóra és néha még meg is szúrnak! Határozottan mellettük szól azonban, hogy finom mézet készítenek és nem csak ettől nélkülözhetetlenek!

Sorra tűnnek el, szorulnak vissza azok a fajok, amelyek a létfontosságú haszonnövények beporzását végzik. Lehet, hogy ezt már mi is megérezzük?

A száz leggyakoribb haszonnövény 70 százalékának beporzását rovarok végzik. – íme, néhány példa: alma, hagyma, káposzta, karfiol, kávé, körte, mandula, mustár, napraforgó, sárgarépa, uborka! Az emberiség élelmének 30-35 százaléka az állati beporzás sikerességétől függ.

Nélkülük nincs tovább! 

Gondoljuk csak végig, hogy jönnek létre a gyümölcsök! A fák tavasszal virágba borulnak, és a virágaikkal rovarokat csalogatnak magukhoz, hogy azok egyikről a másikra szállva beporozzák őket. A beporzásnak köszönhetően kezdenek el fejlődni a gyümölcsök. És milyen rovarok végzik a beporzást? Természetesen a méhek!

Ha nem történik meg a beporzás, nem fejlődnek gyümölcsök a fákon. A fák gyümölcseit eszik a kukacok, hernyók és sok-sok rovar. A gyümölcsökön élősködőket megeszik a kismadarak, a kis rágcsálók, kis ragadozók. A kismadarakat, kis rágcsálókat megeszik a nagy madarak és a nagy rágcsálók, ragadozók. Ha nem lennének a méhecskék, rögtön az elején megszakadna a tápláléklánc, és éhen halna minden benne lévő faj is.

Hogy fennmaradjon az élet a bolygón, most mindennél nagyobb szükség van a természeti egyensúly megőrzésére, védelmére. Ugyan, mi emberek legtöbbször a tápláléklánc csúcsán állunk, mégis belegondoltunk-e abba, hogy milyen mértékben függünk ezektől a kis szorgos és törékeny rovaroktól? A méhek megporzó munkája nélkül 52 százalékkal csökkenne azoknak az élelmiszereknek a száma, amelyeket naponta fogyasztunk. A gyümölcsök és a zöldségek eltűnésével vitamin-és tápanyagforrásoktól esnénk el. Ez egyrészt azzal járna, hogy az egyoldalú étkezés miatt egy sor kellemetlen betegség törne ránk, másfelől súlyos élelmiszerhiány lépne fel. A haszonállatok száma is megcsappanna, mivel az általuk fogyasztott takarmánynövények beporzását, így fennmaradását is a méhek biztosítják.

Vigyázzunk rájuk, hiszen a jövő nem csak tőlünk, hanem a méhek szorgos munkájától is függ!

további Cikkek

A méh és méhszerű állatok

amit a mézről tudni érdemes

fontosabb fajtamézeink

kicsiben is érdemes méhészkedni

mit tehetünk a méhekért?

1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 9. G épület
Cégjegyzékszám: 01-10-140275
Adószám: 14479917-4-44

1143 Budapest, Hungária körút 64.
Cégjegyzékszám: 01-10-140416
Adószám: 26793515-2-42

Írjon nekünk!