A méh és méhszerű állatok

Az emberek jelentős része nem tudja megkülönböztetni a darazsakat a házi méhektől, pedig életmódjuk jelentősen eltér egymástól. Amíg a házi méhek a növények beporzásában játszanak nagy szerepet és a begyűjtött nektárból mézet készítenek, addig a darazsak ragadozó életmódot folytatnak, sokszor harciasan támadnak. A problémák ott szoktak kezdődni, amikor a darazsak házunk táján nagy számban kezdenek megjelenni, sok esetben nagy fészket építve egy fészerben vagy a padláson. A fészket minden esetben agresszíven védelmezik, ha közel merészkedünk hozzá, bizony kíméletlenül megtámadnak.

 

A megkülönböztetésük nagyon egyszerű, mert a színük jelentősen eltér egymástól. A hasznos házi méh színezete barnásszürke, világos barna sávozású, a darázs színe pedig citromsárga fekete sávozású. Ez a szín a természetben arra figyelmeztet, hogy vigyázzatok, mert veszélyes vagyok. Magyarországon a leggyakoribb darázsfajok a következők: lódarázs, németdarázs, kecskedarázs.

 

A házi méhet a legközelebbi rokonaitól a méhfélék családjába tartozó poszméhektől viszonylag könnyen megkülönböztetik a nem szakmabeli emberek. A poszméhek feltűnően nagyobbak – különösen a gyönyörű acélkék színekben pompázó kék fadongó – zömök testalkatúak, és színezetük is merőben eltér a házi méhek barnásszürke árnyalatú bundájától. Egyébként a család összes tagja békés természetű és rendkívül hasznos beporzó. Sokkal jobban hasonlítanak a házi méhre a bányászméhek és a földiméhek családjába tartozó fajok, mint például a tavaszi bányászméh, vagy a lucerna földiméh. Ezek szintén nagyon fontos beporzó rovarok, a házi méhekkel való összetévesztésük semmi problémát nem okoz, hiszen ezek is békés természetűek, ráadásul sajnos meglehetősen ritkák is, ezért a lakosság velük, különösen lakott területen, nemigen találkozik.

további Cikkek

amit a mézről tudni érdemes

A méhek és a méz szerepéről

fontosabb fajtamézeink

kicsiben is érdemes méhészkedni

mit tehetünk a méhekért?

1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 9. G épület
Cégjegyzékszám: 01-10-140275
Adószám: 14479917-4-44

1143 Budapest, Hungária körút 64.
Cégjegyzékszám: 01-10-140416
Adószám: 26793515-2-42

Írjon nekünk!