Amit a mézről tudni érdemes

Kicsik, szürkék és zümmögnek, szállnak virágról virágra, útközben sárga pöttyöket ejtenek az autóra és néha még meg is szúrnak! Határozottan mellettük szól azonban, hogy finom mézet készítenek és nem csak ettől nélkülözhetetlenek!

1. Kémiailag a méz, amely a virágok nektárjának a háziméh (Apis mellifera) által átalakított terméke, különböző szénhidrátok és víz telített oldata, amelyben növényi és méhből származó alkotóelemek vannak. A szénhidráttartalma 80–85%, a víz aránya pedig 16–19% közötti. Legfontosabb cukrai a gyümölcscukor (fruktóz, 34–41%) és a szőlőcukor (glükóz, 28–35%).

2. Minden méznek eltérő az ásványianyag-tartalma; általánosságban elmondható, hogy az édesharmatmézeké nagyobb, mint a virágmézeké. (Az édesharmatmézet a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, emiatt a virágportartalma elenyésző.) A virágméz 1 kilogrammjában átlagosan 100 mg ásványi anyag van, míg az édesharmatmézekben 400–1000 mg-ot is találhatunk, többek között káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és klórt. A nyomelemek közül vas, cink, mangán, réz és króm van a mézben. A vitaminok közül kiemelendő a B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin-, valamint a niacin- és folsavtartalma.

3. A méz színét növényi vagy földrajzi eredete, kinyerési módja, a nektáreredetű színanyagok (flavonok, flavonoidok) összetétele és mennyisége, a tárolási idő, a tároló edények milyensége és a kezelés során a mézet érő hőhatás mértéke határozza meg. A fiatal, keveset használt vagy a szűzlépből kinyert méz színe mindig világosabb, mint a többéves, öreg lépekből származó mézé. Ez leginkább a világos színű mézek (pl. az akácméz) esetében figyelhető meg.

4. Hazánkban tizenöt–húsz mézfajtát állítanak elő. Kevéssé ismert a Hungaricumnak számító selyemfűméz, amely világos, kissé matt színű fajtaméz. Illata erős, vaníliazamatú. Azonos színe és folyékonysága miatt akácmézzel jól párosítható. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatású. A napraforgóméz aranysárga színű, íze kesernyés-savanykás, állaga lágy, hamar krémesedik, kristályosodik. Illata a napraforgó virágáéra emlékeztet. Jó színező hatása miatt a mézeskalács-készítők által legkeresettebb fajtaméz. Savtartalma miatt savtúltengéses fekély esetén nem ajánlott.

5. A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amelynek során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. Ez abból adódik, hogy a méz szobahőmérsékleten túltelített oldatként viselkedik, amelyben az oldószer, a víz csak 18%-ban van jelen, a többi része főleg egyszerű cukrokból áll. Közülük a szőlőcukornak rossz az oldékonysága, így szobahőmérsékleten hamar kiválik az oldatból. A méz 15 Celsius-fokos hőmérsékleten ikrásodik a leggyorsabban. E fölött és alatt a kristályosodása sokkal lassúbb. A kristályos méz 45 Celsius-fokos vízfürdőben visszaolvasztható, de ezután ismét kikristályosodhat.

6. A mézben levő virágportartalom a méhek által látogatott virágokból származik. A méhek a gyűjtés során óhatatlanul érintkezésbe kerülnek a növény virágporával. Ezek a szemcsék, amelyek a méhek szőrzetére tapadnak, esetenként a növény nektárjába is szóródnak, majd a kaptárban a méhek testéről a lépekbe ürített nektárba kerülnek természetes adalékként. Az érlelési folyamat során a virágportartalom koncentrálódik, s benne marad a mézben. A méz pollentartalmának minősége és mennyiségi aránya a méhek által látogatott virágok fajáról, így a méz fajtájáról ad tájékoztatást.

7. Nem csoda, hogy Micimackó kedvence a méz, ugyanis ez az édes csemege számos pozitív egészségügyi hatásával a természet sokoldalú gyógyszere nyugtalanságra, álmatlanságra, náthára, cserepes ajkakra, horzsolásokra, étvágytalanságra, immunrendszeri gyengeségre és fejfájásra, s kellő energiát ad sportoláshoz és szellemi munkához egyaránt. Számos étrendbe beilleszthető a finomított cukor és az édesítőszerek egészségesebb alternatívájaként.

8. Az ókori görögök sokat foglalkoztak a méhekkel és a méhészeti termékekkel. A méz neve melissza volt. Heinrich Schliemann a trójai ásatások során 2900 éves, mézzel és viasszal átitatott bőrmaradványokat talált, s olyan lyuggatott cserépedényeket tárt fel, amelyeket a kasokból kimetszett lépek kicsorgatására használtak. A görögök tudták, hogy a méhek nektárt gyűjtenek a virágokból, de úgy képzelték, hogy az éjszaka hullik az égből a virágokra.

további Cikkek

A méh és méhszerű állatok

amit a mézről tudni érdemes

fontosabb fajtamézeink

kicsiben is érdemes méhészkedni

mit tehetünk a méhekért?

1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 9. G épület
Cégjegyzékszám: 01-10-140275
Adószám: 14479917-4-44

1143 Budapest, Hungária körút 64.
Cégjegyzékszám: 01-10-140416
Adószám: 26793515-2-42

Írjon nekünk!