Fontosabb fajtamézeink

Kicsik, szürkék és zümmögnek, szállnak virágról virágra, útközben sárga pöttyöket ejtenek az autóra és néha még meg is szúrnak! Határozottan mellettük szól azonban, hogy finom mézet készítenek és nem csak ettől nélkülözhetetlenek!

Repceméz

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a repceméz. A magas szőlőcukor tartalom miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé- krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető. A repceméz színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő. Enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. Magas vastartalma miatt vérszegénység és gyomorsav túltengés ellen ajánlott, szervezeterősítő, fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő.

Akácméz

Az akácméz harmonikus, kellemesen lágy ízű, akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe víztiszta, néha halványsárga, egyes évjáratokban zöldes árnyalatig terjedhet. Gyümölcscukorban gazdag, akár 1-2 évig is folyékony marad. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít. Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként ajánlott. Használják még mézes pálinka, mézes és mézbor készítéséhez is. Mint a virág teája, az akácméz is ajánlott gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok kezelésére, erősíti az immunrendszert, csonterősítő, és méregtelenítő hatású.

Hársméz

Színe borostyánsárgától a sárgásbarnáig terjed. Mindenkor erős illatú, rendkívül zamatos, más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. Ajánlható nyugtalanság, idegesség, álmatlanság ellen. Hatásos bronchitis és minden felsőlégúti bántalom ellen. Magyarország egyik legkedveltebb mézfajtája.

Selyemkóróméz (vaddohányméz) 

Világos színű, vagy kissé sárgásárnyalatú, rendkívül illatos, fűszeresen zamatos, jellegzetesen aromas ízű mézfajtánk. Lassan kristályosodik. Igazi Hungaricum. Nyers ételek különleges ízesítője.

Napraforgóméz

A napraforgóméz sajátságos ízű, kellemesen aromás, illatos, ízletes mézfajta. Közepesen gyorsan kristályosodik. Gyakran készül belőle krémméz. Színe aranysárgától a narancssárgáig terjed. A napraforgóméz sütésre, vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő, ajánlott prosztatabetegségekre, de koleszterinszint-csökkentő, szervezeterősítő hatása is van.

Vegyes virágméz

Ha a méhek sokvirágú tarka réteken, díszkertekben, botanikuskertekben gyűjtenek; vagy amikor a méhész ritkábban perget, a különböző eredetű nektár vegyes mézzé érik. A vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként mindig más és más. Vegyes mivoltából következik, hogy sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait. A virágméz a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. A vegyes virágméz színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas. Fertőtlenítő, összetett hatású méz.

Édesharmat méz (mézharmat méz)

Édesharmat méznek kimondottan a nem a virágok nektárjából, hanem a méhek által növények levelein található mézharmat összegyűjtésével előállított mézet nevezik. Többnyire fenyő, hárs, tölgy és fűzfaerdőkből gyűjtik a méhek. Fűszeres és különleges aromája egyedülálló a mézfajták között. Színe sötét, néha szinte fekete, magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendkiegészítő, vastartalma miatt vérszegényeknek hasznos.

Mézontófű méz (facéliaméz)

Kellemes, enyhén citromos illatú, selymes zamatú mézfajta. Színe a világos víztisztától a barnásig terjed, kissé opálos. Magas gyümölcscukor tartalma miatt lassan kristályosodik. Bőrápoló hatása miatt égési sérülésekre kiváló.

Szelídgesztenye méz

Magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki. Színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed, jellegzetesen sárgásbarna. Gesztenyevirág illatú, jellegzetes enyhén kesernyés utóízű méz. Értágító hatású, szíverősítő és segíti a vérképzést.

Levendulaméz

Világos, néha zöldes-kékes árnyalatú, színű. Lehet enyhén keserű. Használható sebfelületek kezelésére, rovarcsípésekre, fejfájásra, vesepanaszra. Erős fertőtlenítő képességgel rendelkezik.

Medvehagymaméz

A medvehagyma méz ritkaságnak minősül, fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, pikáns ízharmóniájú, zöldes árnyalatú csemege mézfajta. Koleszterinszint-csökkentő hatású.

további Cikkek

A méh és méhszerű állatok

amit a mézről tudni érdemes

A méhek és a méz szerepéről

kicsiben is érdemes méhészkedni

mit tehetünk a méhekért?

1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 9. G épület
Cégjegyzékszám: 01-10-140275
Adószám: 14479917-4-44

1143 Budapest, Hungária körút 64.
Cégjegyzékszám: 01-10-140416
Adószám: 26793515-2-42

Írjon nekünk!