Skip to main content

MÉZFAJTÁK

Az egyik legismertebb mézfajta, az akácméz harmonikus, kellemesen lágy ízű, akácvirág illatú, édes, lágy és kevéssé savas méz. Színe víztiszta, néha halványsárga, egyes évjáratokban zöldes árnyalatig terjedhet. Gyümölcscukorban gazdag, akár egy-két évig is folyékony marad. Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként ajánlott. Használják még mézes pálinka és mézbor készítéséhez is. Mint a virág teája, az akácméz is ajánlott gyomorsav-túltermelés miatti emésztési zavarok kezelésére, erősíti az immunrendszert, csonterősítő, és méregtelenítő hatású.

Ha a méhek sokvirágú tarka réteken, díszkertekben, botanikus kertekben gyűjtenek vagy amikor a méhész ritkábban perget, a különböző eredetű nektár vegyes mézzé érik. A vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként más és más. Sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait. A virágméz a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is széles. A vegyes virágméz színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas. Fertőtlenítő, összetett hatású méz.

A hársméz színe borostyánsárgától a sárgásbarnáig terjed. Erős illatú, rendkívül zamatos, más mézekbe kerülve gazdagítja azok ízvilágát. Ajánlott nyugtalanság, idegesség, álmatlanság ellen. Hatásos bronchitis és minden felsőlégúti bántalom ellen.

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a repceméz. Gyorsan kristályosodik, napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető. A repceméz színe krémszínűtől a halvány sárgáig terjed. Enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. Magas vastartalma miatt szervezeterősítő, fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő, vérszegénység és gyomorsav-túltengés esetén ajánlott.

A napraforgóméz sajátos ízű, kellemesen aromás, illatos mézfajta. Közepesen gyorsan kristályosodik. Gyakran készül belőle krémméz. Színe aranysárgától a narancssárgáig terjed. A napraforgóméz sütésre, vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő. Ajánlott prosztatabetegségekre, de koleszterinszint-csökkentő, szervezeterősítő hatása is van.

Világos színű, vagy kissé sárgásárnyalatú, rendkívül illatos, fűszeresen zamatos, jellegzetesen aromás mézfajtánk a selyemkóróméz vagy más néven vaddohányméz. Lassan kristályosodik. Igazi hungarikum. Nyers ételek különleges ízesítője.

A mézontófűméz, más néven facéliaméz kellemes, enyhén citromos illatú, selymes zamatú. Színe a világos víztisztától a barnásig terjed, kissé opálos. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt lassan kristályosodik. Bőrápoló hatása miatt égési sérülésekre kiváló.

Magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki a szelídgesztenyeméz. Színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed, jellegzetesen sárgásbarna. Gesztenyevirág illatú, jellegzetes enyhén kesernyés utóízű méz. Értágító hatású, szíverősítő és segíti a vérképzést.

Világos, néha zöldes-kékes árnyalatú, színű a levendulaméz. Lehet enyhén keserű. Használható sebfelületek kezelésére, rovarcsípésekre, fejfájásra, vesepanaszra. Erős fertőtlenítő hatású.

Édesharmat méznek vagy mézharmat méznek nem a virágok nektárjából, hanem a méhek általa a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével előállított mézet nevezik. Többnyire fenyő, hárs, tölgy és fűzfaerdőkből gyűjtik a méhek. Fűszeres és különleges aromája egyedülálló a mézfajták között. Színe sötét, néha szinte fekete, magas ásványianyag-tartalma miatt fogyasztása jó étrendkiegészítő, vastartalma miatt vérszegényeknek hasznos.

A medvehagymaméz igazi ritkaság. Fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, pikáns ízharmóniájú, zöldes árnyalatú csemege mézfajta. Koleszterinszint-csökkentő hatású.