KAptár az udvaron

Kicsiben is érdemes méhészkedni!

Az utóbbi időben ismét egyre nagyobb értéke van a saját magunk által megtermelt élelmiszereknek, a garantáltan vegyszermentes zöldségeknek, gyümölcsöknek, vagy a szabadban tartott baromfiknak. Vannak azonban, akik még a kiskertnél is továbbmennek és megpróbálnak otthon előállítani mézet. Azt gondolnánk, ez milyen egyszerű, hiszen csak egy méhekkel teli kaptár kell hozzá. A méhtartás azonban ennél azért összetettebb dolog, de odafigyeléssel megvalósítható.

Aki szereti a mézet, családi felhasználásra is bátran belevághat a méhészkedésbe. Mindenekelőtt azonban tisztában kell lennie azzal, hogy sokkal komolyabb felelősséget vesz magára, mint a háziállatok, vagy akár a baromfik tartásával. A méhecske nem egy akváriumban élő hal, amit, ha elpusztul, kidobjuk és veszünk egy másikat. Mivel a méhek öt kilométeres körzetben repülnek és szerzik be élelmüket, ez azt jelenti, hogy ha megbetegszenek, ekkora körzetben kell a hatóságoknak zárlatot elrendelniük. Ezáltal egy hobbiméhész akár komoly, kizárólag a méhtartásból élő méhészetek munkáját is tönkreteheti a hozzá nem értésével, vagy a nem megfelelő hozzáállásával.

Ki tarthat méhet?

A méhek tartását jogszabály nem tiltja, bár egyes településeken helyi rendeletben mondtak nemet a belterületen elhelyezett kaptárakra. Első lépésként ezért a helyi önkormányzatnál érdemes megkérdezni, nincs-e akadálya a hobbiméhészkedésnek. Ha zöld utat ad a jegyző, akkor is figyelni kell a kaptárak elhelyezésére, a szomszéd kerítésétől például minimum öt méteres távolságot kell tartani. A méhtartáshoz egyébként nem feltétlenül kell nagy telek, ma már egyre több városi lapos háztetőn telepítenek méheket a lakóközösségek.

Bár léteznek OKJ-s méhésztanfolyamok, ezek elvégzése nem kötelező a tevékenység elkezdéséhez. Mivel azonban komoly szakértelem és tudás szükséges a méhtartáshoz, ajánlott a szakirodalom megismerése, és egy tapasztalt méhész tanácsainak meghallgatása. Alkalmazkodva az új hobbihoz, a legtöbb méhész vállal tanítványokat, akik így megismerhetik a méheket és a szakma titkos fogásait is. A tanulásra mindenképpen érdemes hónapokat, sőt akár egy évet is rászánni.

Talán a legfontosabb első lépés, és ebben szintén egy gyakorlott méhész meglátogatása segíthet, az, hogy a tanítvány kipróbálja, bírja-e a méhszúrást. Ez ugyanis olyan kockázata a szakmának, ami előbb-utóbb biztosan bekövetkezik. Éppen ezért, ha valaki allergiás a méhekre, akkor semmiképpen ne vágjon bele a méhészkedésbe!

Első lépések

A méhészkedéshez persze nem csak tudás kell! Ha a megfelelő információkat és tapasztalatot már megszerezte valaki, akkor meg kell vásárolnia a kezdő csomagot. Nagyjából pár százezer forintos befektetéssel kell számolni, mivel sok mindenre lesz szükség. Kaptárakat újonnan vagy használtan is lehet venni, de a barkácsoló kedvűek egy használt darab alapján maguk is készíthetnek továbbiakat. Szükséges eszköz még a méhészruha, kesztyű, kaptárvas, füstölő, méhleseprő kefe, és egyéb szerszámok a pergetéshez, illetve, ha virágport és propoliszt is szeretne gyűjteni valaki, ahhoz is kellenek speciális tárgyak, kiegészítők. A méhcsaládokat meg lehet venni attól a méhésztől is, akinél tanult valaki, de interneten is rendszeresen hirdetik őket. Az árak sok tényezőtől függően 25-45 000 Ft körül alakulnak. Nagyon fontos, hogy itthon csak méhegészségügyi papírral lehet eladni méhcsaládokat, e nélkül megvenni sem szabad őket.

Elég méz lesz a kertből?

A hazai mézfogyasztás átlagosan negyven dkg évente. Ehhez képest egy átlagos évben egy méhcsalád harmincöt kiló mézet termelhet. A rovarok természetesen nem maradnak a saját kertben, de mégis érdemes javítani a szűkebb környezetben is a méhlegelő minőségén azzal, hogy minél több virágzó növényt ültetünk. Érdekes, hogy a városi környezetben tartott állatok is bőven találnak virágport, mivel a fasorok, parkok fái között sok a mézelő fajta. A profi méhészek rendszeresen vándoroltatják is méheiket az éppen virágzó növények közelébe, de a kezdőknek nem érdemes ebbe belevágni.

Arra azonban valóban fel kell készülni, hogy a méhek folyamatos odafigyelést igényelnek. Egyáltalán nem elegendő felállítani a kaptárat, beszerezni a méhcsaládot, és magára hagyni, hiszen így előbb-utóbb elpusztulnak valamilyen betegség miatt. Az állandó odafigyelés mellett a tapasztalat segít ezek megelőzésében. És persze el kell fogadni azt is, hogy a sok munka sem mindig hoz eredményt, elég, ha az időjárás közbeszól és máris sokkal kisebb lesz a mézhozam a vártnál.

további Cikkek

A méh és méhszerű állatok

amit a mézről tudni érdemes

fontosabb fajtamézeink

A méhek és a méz szerepéről

mit tehetünk a méhekért?

1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 9. G épület
Cégjegyzékszám: 01-10-140275
Adószám: 14479917-4-44

1143 Budapest, Hungária körút 64.
Cégjegyzékszám: 01-10-140416
Adószám: 26793515-2-42

Írjon nekünk!