Lupis Gergely

„MINDIG A K ÍVÁNCSISÁG HAJT”

A harmincas évei elején járó Lupis Gergely úgy döntött a párjával, Balla Barbarával, hogy Pácinban, ebben a vadregényes, Miskolctól kilencvenhat kilométerre fekvő északkelet-magyarországi településen telepednek le, és a vállalkozásuk fő profilja, a franciabulldog-tenyésztés mellett bioméhészetet alapítanak.

„Barbi pácini, tizenhét éve vagyunk együtt, nem volt kérdés, hogy ideköltözünk, mert a méheken kívül a kutyáknak is itt találtunk megfelelő helyet – meséli lelkesen Gergely. – 2011-től foglalkozunk kutyatenyésztéssel, és 2015-től méhészkedünk. A Bodrog-holtág itt található közvetlenül a kertünk alatt, az utcánk végében pedig van egy több mint kétszáz hektáros erdő egy kis tóval, ami Natura 2000-es terület. Tökéletes helyszín a bioméhészkedésre, mert a méheknek egész évben biztosít nektár- és virágporforrást. Tavasztól őszig a fűztől, mogyorótól kezdve a galagonyán át a csalánig sokféle növény található itt. Van pár hársfa is a holtág partján. A méheink egész évben itt dolgoznak Pácin környékén, egyedül akácra vándorlunk a Nyírségbe. Közel van hozzánk. Két kulcsra zárható konténerrel tesszük meg az utat, negyven méhcsalád fér el egy konténerben. Mellettük még körülbelül harminc tartalék méhcsaládunk van.” A Lupis famíliában Gergő édesapja méhészkedett, Gergő pedig kicsi gyerekként is gyakran elkísérte az édesapját a kaptárakhoz. A méhekkel töltött idő, a természet szeretete, az illatok – elegendő volt ahhoz, hogy felnőttként kedvet kapjon a méhészkedéshez. „Édesapám már nem él, az elindulásnál édesanyám segített sokat. A méheket olyan tapasztalt, negyven–ötven éve méhészkedő szakemberektől vásároltam, akikkel a szüleim is kapcsolatban álltak annak idején – eleveníti fel az indulást Gergely. – Letettem a méhész vizsgát, de az a tudás édeskevés volt ahhoz, hogy az ember nulláról elinduljon. Az elejétől olyan személy segít nekem, akitől elleshetem a szakma csínját-bínját. Megvettük a Barbiék melletti szomszéd házat, amit teljesen átalakítottunk, szinte csak méhészkedésre használjuk. Kiépítettünk benne egy pergetőhelyiséget és hűtőkamrát. Ez utóbbiban kettő–négy fokon a lépeket és a méztéri fiókokat tároljuk. Emellett van egy raktár, ahol a mézeshordók és az új keretek kaptak helyet. Egy félhektáros kert is tartozik az épülethez, ott lepakolhatom a kis anyanevelő kaptáraimat, illetve van egy kis műhely, ahol kereteket, kaptárokat tudok barkácsolni.” Gergőék bioméhészként jegyzik magukat a hazai méhész társadalomban, ami azt jelenti, hogy a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ellenőrzött és akkreditált méhészetben zajlik a méz gyűjtése. Évente körülbelül két–három tonna mézet forgalmaznak. Mivel kistermelői engedélyük is van, a mézek egyharmad részét üveges kiszerelésben értékesítik, a többi a felvásárlókhoz kerül. „Annak idején azért döntöttem a bioméhészet mellett, mert akiktől legelőször vettem a méheket, ők bioméhészek voltak. Emellett a kutyakozmetika alapanyagainál is szempont volt a minél természetesebb összetevő, illetve mindkettőnkhöz közel áll ez a naturális életforma – tájékoztat Gergely. – A bioméhészetnél az a legfontosabb, hogy minél érintetlenebb területen végezzük a munkát, semmilyen mesterséges anyagot vagy vegyszert nem használhatunk a méhek kezelésére. Az atkakezelést mi csak természetes savakkal, illetve illóolajokkal végezhetjük. A mi méhészetünkben a viasz vagy a méz bevizsgálásánál nincs türelmi érték, bármilyen vegyszerből nulla a megengedett mennyiség. A méznek teljesen tisztának kell lennie, és ezt szigorúan ellenőrzik. A vándorlásnál és a pergetésnél öt napon belül bejelentési kötelezettségünk van a pergetett mennyiségről, szigorúan figyelik azt is. Vándorlásnál térképet kell beküldenünk a hely koordinátáival, hogy pontosan hol találhatók a méhek. Évente egyszer van egy kötelező helyszíni mustra, de emellett akármikor meglephetnek minket egy szúrópróbaszerű ellenőrzéssel. Amennyiben nem biominősítéssel rendelkező bioméheket vásároltam volna, akkor nekem is ki kellett volna várnom a három év átállási időt, amíg megkapom a biominősítést. Ennyi idő alatt tisztulnak ki a vegyszerek a kaptárból és a viaszból.” A Lupis-féle mézek között megtalálható az akácméz, a gyalogakácméz, illetve a nyári vegyesméz. Propoliszt is gyűjtetnek a méhekkel, ebből propoliszos mézet készítenek. A fiatalember kísérletező alkat, így kerülhetett olyan mézes különlegesség is a családi asztalra, mint a méhkenyér. „A méhkenyér nagyon ritka, különböző eljárásokkal lehet készíteni, de a nyár a szezonja. A méhkenyér igazából fermentált virágpor – részletezi a tudnivalókat Gergely. – Úgy készül, hogy a méhecske beviszi a virágport a kaptárba. A fejükkel betömködik a virágport a méhsejtekbe, jól összetömörítik. Mindig raknak rá egy kicsit, és amikor körülbelül háromnegyedig van a sejt, lefedik mézzel és propolisszal, ezzel légmentesen lezárják a sejtet. Az anyag a sejten belül tejsavas erjedésen megy keresztül, átalakul a szerkezete. Rendkívül magas a tápanyagtartalma. A méhek ezt főleg télen fogyasztják, de nyáron is előfordul, hogy csemegéznek belőle a virágpor mellett. Tavaly tíz kilogramm lett belőle. Mivel mindig a kíváncsiság hajt, mi is megkóstoltuk, a család több tagjának adtunk belőle, de nem volt akkora mennyiség, hogy eladjuk.” A mézet Gergelyék nagyon sokoldalúan használják fel. Olyannyira értékesnek tartják, hogy a kutyák is rendszeresen kapnak belőle. „Mindkettőnknek a tavaszi vegyes virágméz a kedvence, annak egy kicsit mentolos íze van. Az anyósom imád sütni, a süteményekbe rendszeresen használ mézet. A kávét is szívesen ízesítjük vele, emellett megfázás esetén biztosan előkerül, de én például a turmixokba is beleteszem. A kutyák sem maradnak ki a jóból. Nekik kis jutalomfalatként adjuk a mézet lefekvés előtt. A francia bulldogok igen »fejforgatósak«, ha nem kapják meg a napi mézadagot, tekergetik a fejüket, hogy hol van a méz? A méz a kutyánknak is kiváló immunerősítő, de vigyázni kell vele a cukortartalom miatt, ezért csak mértékkel szabad adni nekik.” Gergely nagyon szeret a természetben sok időt tölteni, a méhekkel bíbelődni. Még akkor is, ha néha emlékezetes kalandok színesítik a dolgos hétköznapokat. A pergetést, a monotonabb műhelymunkát nem annyira kedveli. „Számomra a méhészkedés sava-borsa, amikor kinn vagyunk a kaptároknál, és a méhekkel foglalkozunk, csak rengeteg háttérmunka szükséges hozzá. A méheknél számos kalandban volt már részünk – emlékezik nevetve Gergely. – Még a méhészkedés kezdetén bölcsőket rendeltünk az anyásításhoz. Egy szép nyári napon sötétedés előtt megérkeztek, és be kellett tenni őket a méhcsaládokhoz, amelyeket négy– öt kilométeren keresztül földúton lehetett megközelíteni. Egész nap ömlött az eső. A járművünkkel természetesen elakadtunk. Az apósommal két kilométert gyalogoltunk a szakadó esőben, hogy elérjünk a méhekhez. Csuromvizesen kinyitottuk a kaptárokat, a méhek pedig nekünk estek. Nagy nehezen betettük a bölcsőket, kiszabadítottuk a kocsit, és hazaevickéltünk. Az apósommal úgy néztünk ki, mint a felfújt reklámbabák, bedagadtunk a méhszúrásoktól. Ma már mindegy, hol ér a méhecske fullánkja, olyan számomra, mint egy szúnyogcsípés. Teljesen hozzászoktam.” Ahogy erről már szó volt, Gergelyék a méhészkedés mellett kutyatenyésztéssel foglalkoznak. 2018-ban fogalmazódott meg a fiatal párban, hogy olyan saját fejlesztésű kutyakozmetikumokat és gyógyhatású készítményeket szeretnének gyártani kutyáknak, amelyeknek méhészeti termék az egyik legfontosabb összetevőjük. Az árucikkeiket webshopon és viszonteladókon keresztül lehet megvásárolni, illetve sok állatorvosnál is megtalálhatók. „Tapasztalatunk szerint az emberek nem nagyon használják a méhészeti termékeket, ezért úgy döntöttünk, hogy minden készítményünkbe belecsempésszük őket – idézi fel a kezdeteket Gergely. – Az egyik fő alapanyagunk a propolisz, mert már bizonyított a gyógyászatban. A természet antibiotikuma, erős fertőtlenítő, baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. Nagyon jól hámosít, gyorsítja a szövetképződést és a hegesedést. Külsőleg és belsőleg is használják. A bulldogok köztudottan hajlamosak a bőrproblémákra. Mi is napi szinten szembesültünk sebbel, allergiás tünettel, gombásodással. Így jutottunk el a propoliszhoz. Két, a NÉBIH által gyógyhatású készítménynek minősített termékünk is propolisz alapú, nagyon jók gombásodás ellen, illetve sebkezelésre. Ezen kívül van orrápoló balzsamunk, mancsápoló krémünk, fültisztító gélünk, ezeknek az alapanyaga szintén propolisz, illetve viasz. Az első mézes termékünk most fog megjelenni, mert mézet idáig nem használtunk alapanyagként. Lesz egy méhpempős akácmézes samponunk és méhpempős redőtisztítónk. A jövőben is lesznek még különleges termékeink, de ezek még fejlesztés alatt vannak, nem árulnék el többet róluk.” A mézalapú termékek forgalomba hozatalának nagyon komoly feltételei vannak Magyarországon. Szigorú engedélyezési eljáráson kell átesni, a gyártási folyamatot erre alkalmas helyen lehet végezni, és megfelelő végzettségű szakember kell hozzá. „A munkánkat egy kozmetikai fejlesztőmérnök segíti, akinek szintén van kutyusa, így pontosan tudja, mire van szüksége az állatoknak – mondja Gergely. – Nemcsak a szakmai tudását teszi bele a termékekbe, hanem emberileg is nagyon egy hullámhosszon vagyunk, és remekül tudunk együtt dolgozni vele. A Miskolci Egyetemen belül egy akkreditált laborban készülnek a termékeink. Hozzánk úgy érkeznek meg, hogy a szakemberek ott helyben tégelyekbe töltik a készítményeket, itthon mi már csak felcímkézzük azokat. Az elejétől a végéig minden részletet egyeztetünk, az összes munkafolyamatban részt veszünk. A mi közreműködésünkkel és felügyeletünkkel zajlik a munka. Napi szinten kommunikálunk.” Gergelyéknek számos jövőbeni tervük van. Többek között szeretnének egy apiterápiás (az apiterápia a méhészeti termékek, pl. méz, méhméreg, méhpempő gyógyászati célú felhasználását jelenti – a szerk.) faházikót otthonra, a méheket továbbra is megtartják, és embereknek készülő termékekben, illetve a nemzetközi piacban is gondolkoznak. „Sok vásárlói visszajelzést kapunk, amelyekben arról érdeklődnek, hogy miért nem gyártunk emberek számára méhészeti alapanyagú termékeket. Igény ugyanis lenne rá. Egyelőre a kutyákra koncentrálunk, de elgondolkodtunk a lehetőségen. A célunk marketing szempontból – a készítményeink népszerűsítése mellett –, hogy a méheknek is nagyobb ismertséget szerezzünk. A mi küldetésünk, hogy felhívjuk a figyelmet a méhek védelmére, hiszen veszélyben vannak. Amerikaiakkal is tartjuk a kapcsolatot, ők bármit megadnának egy üveg igazi mézért. Ha nagyon akarnánk, tudnánk exportálni a mézeket. Hatalmas az érdeklődés iránta.” „A célunk marketing szempontból, hogy a méheknek is nagyobb ismertséget szerezzünk. A mi küldetésünk, hogy felhívjuk a figyelmet a méhek védelmére, hiszen veszélyben vannak.” A mézalapú termékek forgalomba hozatalának nagyon komoly feltételei vannak Magyarországon. Szigorú engedélyezési eljáráson kell átesni, a gyártási folyamatot erre alkalmas helyen lehet végezni, és megfelelő végzettségű szakember kell hozzá.

„A bioméhészetnél az a legfontosabb, hogy minél érintetlenebb területen végezzük a munkát, semmilyen mesterséges anyagot vagy vegyszert nem használhatunk a méhek kezelésére.”

Molnár
MÉzes Gergő

Nagyernyei
Attila

Simonné
Venter Éva

1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 9. G épület
Cégjegyzékszám: 01-10-140275
Adószám: 14479917-4-44

1143 Budapest, Hungária körút 64.
Cégjegyzékszám: 01-10-140416
Adószám: 26793515-2-42

Írjon nekünk!