Mit tehetünk a méhekért?

Ne féljünk tőlük!

A háziméheken kívül még közel 700 méhfaj él a Kárpát-medencében. Óvjuk őket is, fészkelőhelyeik megóvásával, illetve fészkelésre alkalmas méh-garázsok kihelyezésével! Ne féljünk tőlük, nagyon békés természetűek. Különösen igaz ez a vadon élő, többnyire magányos életvitelt folytató méhekre, a talajban fészkelő karcsúméhekre, az apró üregekben, növényi szárakban lakó szabóméhekre és a faliméhekre.

Fogyasszunk termelőtől vásárolt mézet!

Az intenzív mezőgazdasági termelés a beporzók életkörülményeit hátrányosan befolyásolja, egyre kevesebb faj látogatja a megporzásra szoruló növények virágait. A háziméhek, mint gazdasági állatok a méhész gondoskodása mellett jobban átvészelik a környezeti káros hatásokat, mint más rovarok. A hazai méz vásárlásával a legnagyobb egyedszámú megporzó, a háziméh fenntartásához járulunk hozzá a méhész munkájának támogatásával.

Ha lehet, ne használjunk szintetikus (felszívódó) rovarölőszereket! Ha okvetlen védekeznünk kell valamilyen rovarkártevő ellen, használjuk a vegyszereket úgy, hogy ne ártsunk a méheknek.

A környezetünkben használt vegyszerek okozzák a legnagyobb problémáját a rovarvilágnak, és ezen belül a méheknek is. Közvetlen környezetünkben, kiskertünkben keressük az alternatív védekezési módokat a növénykártevők ellen. A legfontosabb, hogy növényeinket virágzásban ne permetezzük! Igyekezzünk az összes vegyszerezési munkát az esti, alkonyati órákban végezni, ekkor a méhek már zömmel hazaértek a kaptár biztonságába.

Ültessünk kertünkbe mézelő növényeket!

Sok kerttulajdonos büszke a golfpályaszerű fűszőnyegre, amelyet rendszeresen nyír. Ezek a pázsitok ökológiai szempontból nézve meglehetősen sivárak, helyettük kialakíthatunk változatosabb, természetközelibb élőhelyet biztosító gyepet is, amelyben helyet kaphat a százszorszép, a lóhere, a pitypang vagy más, apró virágféle. Ha fűnyíráskor meghagyjuk az éppen virágzó, tarka foltokat, már az is nagy segítséget jelent a táplálékot kereső méhecskék számára.

Meséljünk gyermekeinknek a minket körülvevő élővilág megóvásának fontosságáról, így a méhekről!

Fontos, hogy gyermekeink ne a katasztrófafilmek tömegben támadó ellenségeként, hanem a virágos növények beporzásának fáradhatatlan napszámosaiként tekintsenek a méhekre!

további Cikkek

A méh és méhszerű állatok

amit a mézről tudni érdemes

fontosabb fajtamézeink

A méhek és a méz szerepéről

kicsiben is érdemes méhészkedni

1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 9. G épület
Cégjegyzékszám: 01-10-140275
Adószám: 14479917-4-44

1143 Budapest, Hungária körút 64.
Cégjegyzékszám: 01-10-140416
Adószám: 26793515-2-42

Írjon nekünk!