Simonné Venter Éva
TAVASSZAL MÁR HIÁNYZIK A MÉHSZÚRÁS!

Az egykori laboráns ma már képzett vándorméhész. Simonné Venter Éva amikor 1985-ben férjhez ment, nem csak egy, hanem több új családot is kapott. Méheket, amelyek ma már kitöltik a mindennapjait és el sem tudja képzelni az életét nélkülük.

A Vértes lábánál, Környén működik a Simon Bemutató Méhészet, amely kizárólag különlegességeket kínál. Például azt, hogy a családi gazdaságot egy nő vezeti, ráadásul ért is hozzá. Évával még a nyolcvanas években a leendő férje ismertette meg a méheket, hiszen apósa akkor már hosszabb ideje foglalkozott méhészettel. Az ifjú hölgy először idegenkedett a méhektől, hiszen csak annyit tudott róluk, hogy szúrnak. Viszont, ahogy telt az idő ő egyre kíváncsibb lett és egyre jobban megismerte a dolgos kis rovarok életét, társadalmi berendezkedését, aztán egyszer csak – már nem emlékszik, mikor – eljött egy pont, amikor végtelenül beléjük szeretett. Az elhivatottság mára életformává vált. „A méhek nélkül már nem hiszem, hogy tudnék élni, mert aki ebbe egyszer belekezd és szívvel-lélekkel csinálja, örökre a rabja marad” – mondja Éva. Pedig nem volt könnyű sem az indulás, sem a folytatás. Egészen a harmadik gyermekük megszületéséig másodállásban méhészkedtek, végül 2000-ben úgy döntöttek, családi vállalkozásként folytatják tovább, Éva pedig – végzettséggel rendelkező – főállású méhész lesz és otthagyja laboránsi munkáját. Azóta sem bánta meg a váltást. „Nehéz, de csodálatos szakma ez, amely rengeteg kihívással jár a kiszámíthatatlan időjárás, a méhbetegségek, vagy a kemikáliák okozta mérgezések miatt, de a méhek szeretete átsegít bennünket mindenen. Már januárban izgatottan várjuk, hogy mikor jönnek ki a kaptárból tisztító repülésre, mikor találkozhatunk velük újra” – meséli Éva. Első beruházásukat pályázaton nyert pénzből valósították meg, egy 200 négyzetméteres pergetőházat éptettek. Akkor és azóta is a Takarékbank segíti minden olyan lépésüket, amely a vállalkozás fejlődését szolgálja.
A családi vállalkozás egyébként valójában egy vándorméhészet, emellett a környei telephelyükön bemutatókat is tartanak egyebek mellett: A méz útja a termeléstől az értékesítésig témában. A 250 méhcsaládjukat már a repce virágzásakor kitelepítik, majd folytatódik a vándorlás akácra, facéliára, és végül napraforgóra. Tavasztól őszig utaznak a méhekkel. Legtöbbször ismerős gazdákhoz mennek, hiszen van olyan hely, ahová már 15 éve járnak. Amíg virágzik az adott növény addig a méheik ott dolgoznak, majd elvirágzás után kipergetik a mézet és indulás tovább. Csak fajtamézeket termelnek és míg korábban vásárokban értékesítették, ma felvásárlóknak és a méhészetbe betérőknek adják el a mézet. „A méz hatása egy csoda, fertőtlenítő, immunerősítő, kevesen tudják, hogy a különböző mézeknek más és más jótékony hatása van a szervezetre” – emlékeztet a méhész, aki még soha nem számolta össze, hogy családja hány kiló mézet fogyaszt el évente, de az biztos, hogy ők már hosszú évek óta nem használnak otthon cukrot.

„Nem tudjuk elképzelni, hogy ne legyenek méhcsaládjaink. Amikor kezeljük a méheket sokszor megszúrnak, de ennek örülünk, mert a méhszúrás egészséges, jótékony hatással van például a reumára. Tavasszal már hiányzik a méhszúrás. Megnyugszunk, ha tavasszal megszúrnak, mert akkor azt is tudjuk, hogy rendben kiteleltek.”

Molnár
MÉzes Gergő

Nagyernyei
Attila

FEjérvári
Dóra

1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 9. G épület
Cégjegyzékszám: 01-10-140275
Adószám: 14479917-4-44

1143 Budapest, Hungária körút 64.
Cégjegyzékszám: 01-10-140416
Adószám: 26793515-2-42

Írjon nekünk!