Skip to main content

MIT TEHETSZ A BEPORZÓKÉRT?

Ne félj tőlük!

A háziméheken kívül még csaknem hétszáz méhfaj él a Kárpát-medencében. Védd őket, fészkelőhelyeik megóvásával, fészkelésre alkalmas méhgarázsok kihelyezésével! Ne félj tőlük, nagyon békés természetűek. Különösen igaz ez a vadon élő, többnyire magányos életvitelt folytató méhekre, a talajban fészkelő karcsúméhekre, az apró üregekben, növényi szárakban lakó szabóméhekre és a faliméhekre.

Fogyassz termelőtől vásárolt mézet!

Az intenzív mezőgazdasági termelés a beporzók életkörülményeit hátrányosan érinti, egyre kevesebb faj látogatja a megporzásra szoruló növények virágait. A háziméhek, mint gazdasági állatok a méhész gondoskodása mellett jobban átvészelik a környezeti káros hatásokat, mint más rovarok. A hazai méz vásárlásával a legnagyobb egyedszámú megporzó, a háziméh fenntartásához járulsz hozzá a méhész munkájának támogatásával.

Kerüld a szintetikus, felszívódó rovarölőszereket!

Ha mindenképp használnod kell, használd úgy, hogy ne árts a méheknek! A vegyszerek okozzák a legnagyobb problémáját a rovarvilágnak, a méheknek is. Közvetlen környezetedben, kertedben keress alternatív védekezési módokat a növénykártevők ellen. Igyekezz az összes vegyszerezési munkát az esti, alkonyati órákban végezni, ekkor a méhek már zömmel hazaértek a kaptár biztonságába.

Ültess a kertbe mézelő növényeket!

Sok kerttulajdonos büszke a golfpályaszerű fűszőnyegre, amelyet rendszeresen nyír. Ezek a pázsitok ökológiai szempontból nézve meglehetősen sivárak, helyettük kialakíthatsz változatosabb, természetközelibb élőhelyet biztosító gyepet is, amelyben helyet kaphat a százszorszép, a lóhere, a pitypang vagy más, apró virágféle. Ha fűnyíráskor meghagyod az éppen virágzó, tarka foltokat, már az is nagy segítség a táplálékot kereső méhek számára.

Tanítsd a gyermekeket az élővilág megóvására, mesélj neki a méhekről is!

Tölts időt a gyermekeddel a szabadban, mesélj neki az élővilág működéséről. Fontos, hogy gyermekek ne a katasztrófafilmek tömegben támadó ellenségként, hanem a virágos növények beporzásának fáradhatatlan napszámosaiként tekintsenek a méhekre!