Skip to main content

MÉHÉSZETI TERMÉKEK

A méhészeti terméket sokféle célra használják.

Méz

Nem csak ételeket lehet vele ízesíteni. Nagy kiterjedésű sebeket kezelnek vele embernél, állatnál, például, ha egy lovat farkas harapott meg. A kozmetikai ipar bőr- és hajápoló szerekben alkalmazza, alkoholos italok gyártásának is fontos adalékanyaga. Régen tartósításra, konzerválásra is alkalmazták.

Virágpor

Sportolók fogyasztják izomtömegük növelésére, valamit csecsemőtápszerbe is teszik. Hasonló célból versenyállatokat (ló, teve) is etetnek virágporral. Általában immunerősítő, betegségmegelőző hatása van. Üvegházakban, zöldségek (például a paradicsom) beporzását végző poszméhek etetésére használják.

Méhviasz

Az autóiparban speciális öntvények készítéséhez, az építőiparban márvány járólapok és padlólapok fényesítéséhez, optikai lencsék polírozásához, minőségi festékeknél impregnálásra használják. Gyermekbútorok gyártói méhviasszal kezelik a fát, a kozmetikai ipar kenőcsökbe, krémekbe keveri. A keleti keresztény templomokban pedig csak méhviasz gyertyát égetnek, mert így az ikonok nem kormolódnak.

Méhpempő

Égési és egyéb sebekre kenik, valamint gyermeket tervező nők hormonális okra vezethető problémáit kezelik vele. A kozmetikai ipar is használja a bőr megújulását segítő hatása miatt.

Propolisz

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a gyógyszerekbe, gyógyhatású készítményekbe keverik, gomba- és baktériumölőszernek használja az organikus mezőgazdaság, valamint fa hangszereket is kezelnek vele.

Méhméreg

Gyógyszerek alapanyaga, például HIV-kezelésnél vagy közvetlenül is alkalmazzák gyulladások csökkentésére, fájdalomcsillapításra.

Herelárva

Egyre népszerűbb ínyencség, sülve és olajban tartósítva fogyasztják. A horgászok pedig csalinak tűzik fel a horogra.

A viaszmoly lárvája

Használják a gyógyászatban, emellett pedig kedvtelésből tartott állatoknak, például a teknősnek pedig táplálék.

Kaptárélmény

A kaptár levegője és alapzaja nyugtató hatású, relaxációs célra vagy például migrén kezelésére alkalmas.