Skip to main content

PROGRAM

TMT létrejötte, partnerek

A Tehetsz méh többet! program Magyarország legnagyobb beporzóvédő programja, amelyet állami és szakmai szervezetek, valamint a magánszektor összefogásával, a hazai lakosság széles körű bevonásával indítottunk 2020-ban.

A program szervezője és jogtulajdonosa a Pressinform PR ügynökség, stratégiai partnerei a Pannon Értéktár Zrt., az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, az Agrármarketing Centrum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a NetMédia és a TV2 Csoport.

Küldetés, célok

A Tehetsz méh többet! programmal célunk, hogy

  • ráirányítsuk a figyelmet a Föld élelmiszer-termelésében kulcsszerepet játszó méhek és más beporzók tömeges pusztulására és az ennek nyomán fenyegető élelmezési katasztrófára,
  • javítsuk a húszezer magyar család megélhetését biztosító méhészeti ágazat helyzetét,
  • ösztönözzük a hazai mézfogyasztást és az egészséges táplálkozást.

Probléma

A beporzás tíz élelmiszerből hét előállításához nélkülözhetetlen. A beporzók világszerte tömegével pusztulnak, elsősorban a klímaváltozás és a mezőgazdaság vegyszerhasználata következtében. Hosszú távon a beporzók kihalása globális élelmezési katasztrófával fenyeget, ezért az ENSZ és más nemzetközi szervezetek egyre erőteljesebben lépnek fel a biodiverzitás megóvásáért, a beporzókra veszélyes mezőgazdasági vegyszerek használatának korlátozásáért.

Magyarországon még nem ilyen rossz a helyzet, és ez elsősorban a méhészeknek köszönhető. A hazai méhállomány területarányosan az egyik legnagyobb Európában, bőséges méztermelésünk majdnem kétharmadát exportáljuk. A méhek a világ talán legszorgalmasabb kis teremtményei, meghatározó szerepet játszanak a termények beporzásában, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésében, különösen a jelenlegi, külső globális élelmezési válságokkal fenyegetett időszakban.

Díjak, shortlistek

A program kampányai, aktivitásai eddig ötmillió embert értek el. Tárlatainkat már több mint százötvenezren nézték meg – köztük több tízezer diák. Az óvodai pályázatokra mintegy hétezer alkotást küldtek be az ország minden tájáról és a határon túlról, emellett 100 ezer edukációs kiadvány és 20 ezer eladott könyv is támogatta a széles körű ismeretterjesztést.

A programunk számos jelentős hazai és nemzetközi díjat is elnyert.

2023-ban megkaptuk a Nemzetközi PR Szövetség (IPRA) Golden World Awards versenyének fődíja melletti legmagasabb presztízsű szakmai elismerést, a Globális Fenntarthatósági Különdíjat, amelyet nemzetközi zsűri ítél oda annak a pályázatnak, amely a világon a leginkább segíti az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak megvalósítását.

A 2022-es Apimondia Méhészeti Világkongresszuson két kiadványunkat is jutalmazták: ezüstérmet kapott Rúzsa Magdi és Vida József szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában …és végy egy kanál mézet! Várszegi Adél Zümmögés erdő-mezőn című, óvodásoknak szóló mesekönyve pedig bronzérmet nyert.

Az IPRA 2021-es, regionális Eventiada–Golden World Awards versenyén elnyertük a fődíjat az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatása kategóriában, és pályázatunkat beválasztották az év négy legjobb kelet-európai programja közé.

Magyarországon a CSR Hungary Díj 2021 versenyen „A legjobb környezeti felelősségvállalásért” kategóriáját nyertük meg, valamint megkaptuk a TRADE Magazin különdíját.

Szintén 2021-ben programunkat a Good Doing CSR Awardon a környezeti ügyek különdíjával ismerték el.