Skip to main content

RENDEZVÉNYEK

Rendezvényeinkkel, tömegeket elérő kampányainkkal kézzelfogható közelségbe hozzuk a méhek világát, és a mézkészítés rejtelmeit, felnőtteknek és gyermekeknek is.

Óvodai rajzpályázat

A 3–7 évesek saját eszközeikkel mutathatták meg, milyen fontosak életünkben a beporzók. Összesen 6300 alkotás érkezett 2022 első hónapjaiban, minden hetedik magyarországi óvodából küldtek egyénileg vagy csoportosan készített rajzokat, valamint hat szomszédos ország negyven településről is. A nyereményeket egy huszonöt állomásos, ötezer kilométeres országjáró roadshow keretében személyesen vittük el a gyerekeknek, akiket megajándékoztunk, valamint a méhek munkájáról és a mézkészítésről is meséltünk nekik.

Mézessüti-pályázat

Szintén az óvodásoknak hirdettünk 2022-ben, az adventi-karácsonyi ünnepkörben újabb pályázatunkat, amelyre mézből, méhviaszból vagy más méhészeti termékekből készült kreatív tárgyakkal, díszekkel vagy képekkel lehetett nevezni egyénileg vagy csoportokban. A tíz nyertes óvodába ezúttal is személyesen vittük el a nyereményeket egyik nagykövetünk kíséretében. Szabó Zsófi mesét olvasott a kicsiknek, együttesünk, a Nektár Zenekar pedig minikoncerttel kedveskedett a gyermekeknek.

Művészetek völgye

2023-ban az egyik legismertebb hazai összeművészeti fesztiválon is népszerűsítettük a beporzókat és a mézet. Egyik méhészünk, Mézes Gergő egész héten ott volt a völgyben, több előadást is tartott a beporzókról. Szerveztünk egy kerekasztal-beszélgetést is a beporzás kulcsszerepéről a Föld élelmiszer-termelésében. A Nektár Zenekar koncertekkel szórakoztatta a fesztivál gyermekközönségét.

Méhek világnapja

Száz gyermeket láttunk vendégül 2023-ban a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az alsó tagozatos diákoknak egyik méhészünk, Mézes Gergő tartott bemutatót élő méhekkel, átlátszó falú kaptárral, és a gyerekek fajtamézeket is megkóstolhattak. Az iskolások nagykövetünk, Szabó Zsófi vezetésével pedig kvízjátékban tesztelhették tudásukat. Megnézték Európa legnagyobb beporzókiállítását, valamint meghallgatták a Nektár Zenekar gyerekelőadását.

Beporzók napja

Az ökotudatos Esztergomi Zöld Óvoda meghívására az intézményben ünnepeltük 2023-ban a beporzók napját. Mézet, mesekönyveket, foglalkoztató füzeteket és edukációs matricákat vittünk ajándékba, zenekarunk pedig ismét lázba hozta a közönséget.

Méhlegelő

Nem sokkal a Tehetsz méh többet! program indulása után mintegy negyven-hatvanezer egyedből álló méhcsaládot költöztettünk egy budapesti irodaház tetején kialakított méhlegelőre. Akciónkkal a városban élők figyelmét hívtuk fel arra, hogy ők is tehetnek a beporzókért.

Üvegkaptár

Egy üvegfalú bemutató kaptár telepítésével járultunk hozzá a Tolna megyei, annafüredi erdei iskolánál a Magyar Bankszövetség akciójához, amelyben negyvenezer fából álló méhlegelő erdőt ültettek, ezzel segítve a beporzók megmaradását.