Skip to main content

KIÁLLÍTÁS

Zümmögés a múzeumban

Európa legnagyobb alapterületű beporzókiállítását nyitottuk meg 2022-ben a Magyar Természettudományi Múzeumban. Interaktív tárlatunk rengeteg szemléltető eszköz segítségével vezeti be a látogatókat a méhek és a többi beporzó életének rejtelmeibe, a mézkészítés kulisszatitkaiba, a többi között látványos animációs filmek, valamint egy autónagyságú méh segítségével.

Bepillantás a kaptárba

A tárlat szemlélteti a méhek és az emberek vizuális érzékelése közti különbségeket. Látványos felvételekkel mutatjuk be a méhcsaládok felépítését, tökéletesen megszervezett mindennapjaikat a kaptárban és a szabadban. Kiderül, milyen fontos szerepe van a méhtáncnak. Összehasonlítunk különféle vadbeporzókat, köztük olyan rovarokat, amelyekről nem gondolnánk, hogy részt vesznek a beporzásban.

Őskori mesterség

Már a cro-magnoni ősember sziklarajzán is láthatóak méhek, a méhészkedés tehát az őskor óta művelt foglalkozás. Összefoglaljuk a méhészet történetét, bemutatjuk jelenét, a méhészek és a méhek közös mindennapjait. Végigkísérjük a mézkészítés lépéseit. Foglalkozunk a kiállításon az apiterápiával, a méhészeti termékek évezredekre visszanyúló gyógyászati felhasználásával is. Ezért egy apiterápiás házat is kipróbálhatnak a látogatók, amely élethű mása egy valódi kaptárlevegős szobának.

One With Nature

Nem csak a Zümmögés a múzeumban kiállítással népszerűsítjük a beporzókat. 2021-ben Budapesten rendezték meg az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást. A több százezer látogatót vonzó rendezvényen interaktív edukációs standdal vettünk részt. Hatvanezer látogatót fogadtunk, kvízjátékunkhoz sorban által a jelentkező iskolai csoportok.